Skip to main content

Zachte lenzen

Zachte contactlenzen zijn gemaakt van een kunststof materiaal dat water (of traanvocht) vasthoudt. De lens wordt daardoor soepel. Vooral de laatste tien jaar is het aantal dragers van zachte lenzen explosief gegroeid. Met de komst van de “disposable” lenzen is het draagcomfort en het verzorgingsgemak van zachte contactlenzen enorm toegenomen.

De trend in zachte contactlenzen

is dat ze snel vervangen worden. Zachte contactlenzen vervuilen namelijk snel, want aan het sponsachtige materiaal hechten heel makkelijk afvalstoffen uit de tranen vast. Bij ernstige vervuiling van de lens ontstaan oogirritaties of ontstekingen. Bij zachte contactlenzen:

  • is nauwelijks gewenning nodig;
  • is het vrijwel onmogelijk om een lens uit het oog te verliezen;
  • is tijdelijk gebruik probleemloos mogelijk;
  • komen nauwelijks stofjes tussen de contactlens en het oog.

Probleemloos dragen op lange termijn

Bij zachte contactlenzen is het wel erg belangrijk dat ze goed en gedisciplineerd verzorgd worden. Alleen dan kan het probleemloos dragen op lange termijn gegarandeerd worden. Ook is het belangrijk dat zachte contactlenzen halfjaarlijks door de contactlensspecialist gecontroleerd worden ter voorkoming van aan zachte lenzen gerelateerde oogproblemen.

De meeste zachte contactlenzen worden als “maandlens” toegepast, wat betekent dat de contactlenzen maandelijks worden vervangen. Meer gecompliceerde contactlensvormen worden ook wel als halfjaarlijks vervangingslens toegepast. Bij halfjaarlijkse vervanging van zachte contactlenzen worden hogere eisen gesteld aan de verzorging om de lenzen in een goede conditie te houden.

Variaties

Maandlenzen zijn er in veel materiaalsoorten, zoals:

  • maandlenzen met een extra hoge zuurstofdoorlaatbaarheid;
  • maandlenzen die het traanvocht beter vasthouden (speciaal voor droge ogen);
  • maandlenzen die dag en nacht gedragen kunnen worden (permanent wear).

De nieuwste zachte siliconen hydrogel contactlenzen laten 5x zoveel zuurstof door en drogen daardoor nauwelijks meer uit. Deze siliconen hydrogel contactlenzen zijn in alle merken leverbaar. Maandlenzen zijn er ook in veel constructie varianten:

  • asferische lenzen: voor een hogere gezichtsscherpte;
  • multifocale lenzen: voor veraf- en nabij zien;
  • torische lenzen: wanneer een hogere cylindersterkte nodig is.

Service aan huis

Mocht uw gezondheid het niet toelaten om zelf onze zaak te bezoeken, dan komen we graag bij u. U kunt ons daarvoor gerust bellen.

Bel direct 0413-362223